Od dłuższego czasu obserwuje OSM w sumie kilka lat :x ale dopiero od niedawna udało mi się zmusić oprogramowanie ułatwiające edycje tych map do wyświetlania zdjęć lotniczych.
Głównie na razie skupiam się na Pogoni w Sosnowcu, Maczki i punktowo w różnych innych miejscach.
Jakiś czas temu OSM zmieniło licencje map część użytkowników nie zaakceptowała nowej i zaczęło się wielkie usuwanie danych, znikały ulice budynki na dużą skale, to spowodowało że bardziej chciałem coś robić :x
To co się dzieje teraz to masakra, pojawiło się wielu ludzi którzy wkładają ogrom pracy by mapa była lepsza, łatają to co zniknęło wraz ze zmianą licencji i dodają bardzo wiele nowego, coś takiego widać w Dąbrowie Górniczej , użytkownik sep wkłada tam wiele pracy.
OSM umożliwia wprowadzenie do servera map bardzo dużej ilości różnych danych mapowych, jest tego bardzo, bardzo dużo, od ławki czy pojedynczego drzewa do hydrantów, po sieć komunikacji miejskiej czy w końcu ścieżki, trasy rowerowe, stojaki, sklepy itp :x
Do pomocy przy wprowadzaniu tak niezliczonych danych powstało oprogramowanie, ja używam JOSMa, program napisany w Javie, działa mi pod linuxem są też wersje na Windowsy.Josm umożliwia wgranie wersji wektorowej wybranego obszaru i jej edycję, potrafi też na kolejnych warstwach wgrać mapy lotnicze, rastarowe, ślady GPS a nawet zdjęcia jpg :x
Zawiera dużą kolekcje szablonów i narzędzi ułatwiających rysowanie konturów budynków itp
Pod linuksem mam go spolszczonego nie wiem jak jest na Windowsach :x
Na screenie widać włączony pogram, a w nim warstwy, wektorowa i ortomapy z geoportalu (nielegalnie) :D niestety na mapach bing jeszcze nie ma mojej części sosnowca, są za to np. Maczki.
Praca w programie polega na dodawaniu nowych pozycji i ich oznaczaniu, np. rysujemy kwadrat względem mapy orto i oznaczamy że to np. budynek, można go nazwać, dodać pole adresowe, numer. Jeżeli w budynku są sklepy można dodać punkty Poi i oznaczyć je jako sklepy :x możliwości jest masa :x
Kiedyś jak odkryłem OSM patrzyłem na nią jak na ciekawostkę, fajną mapę podobną do google maps, ale to się zmieniło kiedy wpadłem na nawigacje OsmAnd napisaną na Androida w smartphonach,
ta aplikacja pozwala włączyć wersje wektorową map w telefonie. Pobieramy mapę polski w formie wektorowej i program bez łączenia się z internetem pokazuje nam mapę. Co więcej pokazuje dane które nie zawsze są widoczne na mapach przeglądarkowych, np. wejścia do klatek schodowych bloków, ławki. Są jeszcze problemy z wytłuszczaniem np szlaków, czy ścieżek rowerowych ale ostatnie aktualizacje skupiają się właśnie na szlakach i pewnie niedługo będzie to lepiej działać :X
Trochę o programie OsmAnd
Pisze to wszystko by zainteresować was edycją tych map, to już nie jest ciekawostka, to już działa i praca włożona w te mapy może się przydać wielu osobą. Wystarczy sobie wyobrazić kuriera rozwożącego paczki korzystającego z dobrej jakości map gdzie są zaznaczone wejścia do klatek, parkingi, bariery. My rowerowi też możemy znaleźć trasy rowerowe, parkingi, stojaki, sklepy, serwisy i wiele innych tylko trzeba je dodać :x